Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny 2024
2024. október 25-26., Tállya
Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny 2024 Eredményhirdetés
2024. november 9., Tállyai Libadalom - Mailloth-Kastély
A "Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon" pálinka- és párlatkóstolók 2018 óta minden évben egyszer, általában a "Furmint Február" idején kerültek megrendezésre azzal a céllal, hogy bemutassuk: a tokaji szőlőfajtákból nem csak borokat, hanem ízletes pálinkákat is lehet készíteni…
A borrégiót átfogó első párlatversenyünket 2022. november 4-5-én,
a Kincses Hegyalja Alapítvány szervezésében, Tállyán rendeztük meg. A versenyt
hivatalosan működő magánfőzők és bérfőzetők részére hirdetjük meg az érvényes
jogszabályoknak megfelelően, az aktuális versenyszabályzat szerint. A verseny fővédnöke Prof. Dr. Stumpf
István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A
verseny ötletgazdája és szakmai vezetője Badics Kata, okleveles pálinkamester
és okleveles pálinkabíráló, borajánló. A
szakmai vezető Kovács Hagyó Andrást, a miskolci Hagyó Kft.
tulajdonos-ügyvezetőjét, okleveles pálinkabírálót kérte fel a bírálóbizottság
elnökének.
Az Előkészítő Bizottság vezetője:
Pásztor Sándor (Pálinka Nemzeti Tanács).
Az Értékelő Bizottság vezetője: Buza
Sándor NAV főosztályvezető.
A bizottságok tagjai
képzett, gyakorlott, országos versenyeken minősítő pálinkamesterek,
pálinkaházak főzőmesterei, pálinkalovagrendi tagok.
Az első versenyre 173 párlatminta érkezett 53 versenyzőtől. 143
érmes (Arany minősítés 22 – 13%, Ezüst minősítés 71 – 41%, Bronz minősítés 50 –
29%) és 30 (17%) nem érmes minősítés született. Öt kategóriában hirdettünk
Champion párlatokat, kiadtuk a THMF Párlatvers.ny 2022 különdíját (az ötven
literes tölgyfahordót Kalina Gábor tállyai kádármester ajánlotta fel), díjaztuk
a legeredményesebb versenyzőt és a legaktívabb nevezőt.
A Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatversenyre mint régiós versenyre tekintünk. Nem célunk a mintaszámok túlzott mennyiségi növekedése, egy korrekt, előremutató és hiteles területi verseny rendezése az elképzelés. Ugyanakkor a régiós jelleg miatt felvidéki magyar versenyzők is elhozzák párlataikat.
A
második Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatversenyre (2023. október 27-28-án) már
kilenc nevezővel többen neveztek és 78 párlatmintával többet minősített a
zsűri, mint az első évben. A verseny
tiszteletbeli elnöke Kovács-Hagyó András okleveles pálinkabíráló, a Hagyó Kft.
tulajdonos-ügyvezető igazgatója lett. A bírálóbizottságot már Ledő Móni
okleveles pálinkamester és okleveles pálinkabíráló, a Pálinkaaromák nyomában című
könyv szerzője vezette. A 2023-as THMF
Párlatverseny mérlege: 62 versenyző, 251 nevezett párlat, amelyből 181 lett
érmes. Arany minősítés 41 – 16%, Ezüst minősítés 70 – 28 %, Bronz minősítés 70
– 28%. 70 párlat nem érmes minősítést kapott.
Kilenc kategóriában
hirdettünk kategóriagyőztest (Champion párlat), különdíjat kapott a THMF
Párlatverseny 2023 párlata (az ötven literes tölgyfahordót Miklóssy András
erdőbényei kádármester ajánlotta fel). Díjaztuk a legeredményesebb versenyzőket
(10 vagy az alatti nevezés és 10 fölötti nevezés szerint), a legeredményesebb
női versenyzőt és a két legaktívabb nevezőt.
Harmadik versenyünket 2024. október 25-26-án szervezzük meg, amelynek eredményhirdetése november 9-én a Tállyai Libadalom-Hungarikumok találkozása programunkon lesz.
Eddigi versenyeink megrendezésére pályázati és agrárminisztériumi forrást is tudtunk mozgósítani. Emellett jelentős szponzori segítség (vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek anyagi és természetbeni támogatása) kíséri a rendezvények megtartását.
A Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon
Párlatverseny küldetése:
Tokaj-Hegalját
évszázados hagyományai /Tokaji Brandy, Tokaji Cognac, Tokaji Konyak/ teszik
méltóvá arra, hogy az itt termesztett szőlőre és gyümölcsökre /pl. az
eredetvédett Gönczi barack/ alapozva, a bortermelésen és borkultúrán túlmutató
pálinka- és párlatkultúra nyomán a borvidék párlatokba foglalt illatait és
ízeit is széleskörűen bemutassuk és megismertessük. A különféle szőlőfajták, az
itt termesztett- és vadon termő gyümölcsök, a borkészítés során keletkező
melléktermékek /törköly, Aszútörköly, seprő/, a lepárlásra szánt minőségi
borok, mind-mind értékes alapanyagok majdani párlataink számára.
A verseny célja:
- Tokaj-Hegyalja új, hagyományteremtő rendezvénye a borvidék bemutatására és népszerűsítésére,
- a kulturált és mértékletes párlatfogyasztás (a pálinka és a törkölypálinka, mint Hungarikum) népszerűsítése,
- a párlattal (pálinkával) kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
- a párlatok minőségének javítása, a készítők és fogyasztók edukációja,
- a párlatkészítők szakmai munkájának elismerése a saját eredményeik közlésén keresztül.
Egy
régiós pálinka- és párlatverseny megrendezése nagyszerű lehetőség arra, hogy a
minőségi párlatfogyasztásra és a pálinkakultúrára irányítsa a készítők, a
fogyasztók és a turizmussal-vendéglátással foglalkozó szakemberek figyelmét.
Olaszországban minden borászat
és vendéglátóhely büszkén kínálja vendégeinek saját grappáját/törkölypárlatát/!
Szeretnénk elérni, hogy
szeretett régiónk, Tokaj-Hegyalja borászai, termelői és vendéglátói is kiváló
párlatokkal dicsekedhessenek…
A párlatverseny egy új attrakció a borvidék népszerűsítésére, ugyanakkor egy plusz lehetőség a gasztronómiában és a turizmusban. A Tokaji borokon túl lehetőséget teremt a régió kivételes alapanyagainak, gyümölcseinek és szőlő eredetű párlatainak változatos bemutatására.A pálinka és a törkölypálinka Hungarikum, amit az ugyancsak Hungarikummá nyilvánított Tokaji történelmi borvidék kultúrtáján bemutatni egy különleges feladat és alkalom.
A 2022-ben elindított
párlatversenyre (pálinkaversenyre) a régióban jelentős igény mutatkozott,
hiszen a borvidéket évszázados hagyományai kötik a borkészítésén túl a
pálinkafőzéshez is.
A 2023-ban szervezett második
versenyre a beérkező nevezések száma szerint még nagyobb volt az érdeklődés,
ami a versenynek rangot adó szakemberek munkájának, felkészültségének és az
eredményhirdetésen szervezett ünnepélyes, kulturális- és gasztronómiai
élményeknek köszönhető.
Néhány mondatban a Kincses Hegyalja Alapítványról:
Civil szervezetünk székhelye
Tállya, Tokaj-Hegyalja ősi központja. Munkánk része a település újbóli felemelése, a helyi döntéshozókkal egyeztetett
kulturális koncepció mentén, általunk szervezett, jól működő művelődési- és
gasztronómiai programokkal. Tállya, a környező települések, a hegyaljai 27
település, a tágabb Zemplén, a környező Abaúj, az együttműködő önkormányzatok,
egyházi szervezetek, vállalkozások, oktatási intézmények, civil szervezetek,
magánemberek megszólítása, összefogása, együttműködések kezdeményezése,
koordinálása, a "katalizátor szerep", amely alapítványunk
aktivistáinak sajátja.
Kincses Hegyalja- az alapítvány hagyományokra, helyi örökségünkre,
értékeinkre (kincseinkre) építő tevékenysége, rendezvényei, amelyek
tapasztalatunk szerint jelentős település- és közösségfejlesztő hatással
bírnak. Kulturális eseményeink, a helyi értékek felmutatásával és a
gasztronómiai élmények összekötésével. Kezdeményezzük az együttműködést, a
közösségszervezést, más civil szervezetekkel való összefogást, a közös
szervezést. Tokaj-Hegyalja megjelenítését, népszerűsítését elsődleges feladatunknak tekintjük.
Szervezetünk működésének lényege a társadalmi párbeszéd szorgalmazása, a közösségi értékek ápolása megőrzése és a civil kapcsolatok működtetése. Ezen célok megvalósításának kiváló "terepei" személyes /közvetlen/ kapcsolatokat szorgalmazó rendezvényeink! Tevékenységünk jelentősen ráirányíthatja a figyelmet térségünkre: Tokaj-Hegyaljára, Zemplénre és Abaújra.
#kincseshegyalja #tokajhegyalja #együtt #aholaszívedottakincsedis